DALL·E 2024-02-23 15.17.44 - Visualize an anthropomorphic computer character in a rectangular image, standing valiantly with a shield to defend itself against virtual attacks. Thi

5+1 Tipp az online támadások megelőzésének érdekében

A digitalizáció terjedésével az adathalász és zsarolóvírus támadások is rohamos fejlődésnek indultak és határozottan kijelenthető, ha valaki nem foglalkozik a rendszereinek biztonságával, csak napok, rossz esetben órák kérdése, mikor esik egy-egy támadás áldozatává. A jó hír, hogy ma már nem csak a multik kiváltsága a biztonságos, jól menedzselt rendszerek használata, hanem szinte bárki könnyedén regisztrálhat megfizethető és biztonságos szolgáltatásokra, amilyen például a Microsoft 365 szolgáltatás is, ahol a havidíjban az Office és egyéb szolgáltatások mellett, kiemelkedő szerep jut a biztonságnak is. Az alábbi cikkben igyekszünk pár tippet adni, milyen egyszerű lépésekkel tudjuk biztonságosabbá tenni az általunk használt szolgáltatásokat, ezzel is csökkentve a támadási felületeket. 

  1. tanúsítvány és frissítés – Minden olyan eszköz, ami nem élvez gyártói támogatást komoly veszélyeket rejt magába. Ha valamit a gyártók nem támogatnak, akkor sem hibajavításokra, sem frissítésekre nem vagyunk jogosultak, így mi magunk nyitjuk ki a kapukat a támadók előtt. Érdemes átgondolni, hogy az innen-onnan megszerzett vagy elavult régi szoftverekkel megspórolt összeg hogyan viszonyul ahhoz az összeghez, amit elköltünk egy támadás alkalmával a kiesett munkára és az adatokért visszaszerzésére.  
  1. jelszó – tanúsítványok és frissítések után a következő lépcső a jelszó, akkor is, ha ez önmagában már nagyon kevés. Érdemes olyan 8 karakteres jelszót kitalálni, ami tartalmaz kisbetűt, nagybetűt, számot és ha ezzel megvolnánk, annak érdekében, hogy ne használjuk ugyanazokat a jelszavakat, a 9. karakter lehet az adott szolgáltatás kezdőbetűje, Microsoft 365 szolgáltatás esetén például: egy „m”, így könnyen meg tudjuk jegyezni mégis eltérő, máris egy újabb lépéssel nehezítettük meg a támadók dolgát. 
  1. több faktoros hitelesítés – mivel a jelszó már önmagában kevés, a legtöbb szolgáltatás már megköveteli a jelszó megerősítését oly módon, amihez más nem férhet hozzá. Ez lehet egy sms kód, egy telefonhívás, de manapság egyre inkább elterjedő mobil alkalmazások a legkényelmesebbek. Előnye, hogy a megerősítő jóváhagyás nélkül, ha a jelszavunkat meg is tudták szerezni a támadók, nem fognak tudni belépni a fiókunkba, hiszen a hitelesítésre szolgáló eszköz nincs a birtokukban. 
  1. vírusvédelem – önmagában az előző három pont nem elég, hiszen a gépünket használva, nem mindig kéri a rendszer a jelszavunkat, sok mindent megjegyez. Ebből kifolyólag elengedhetetlen egy vírusírtó, aminél érdemes már olyan típust választani, ami úgy nevezett nulladik napi védelmet is biztosít. 
  1. biztonsági mentés – nincs tökéletes rendszer, a támadók igen rafináltak, éppen ezért nem tudjuk kijelenteni, hogy az én rendszerem tökéletes biztonsággal bír, a fent leírt pontok csupán arra elengedőek, hogy megnehezítsük a támadók dolgát. Ebből kifolyólag elengedhetetlen, hogy naprakész mentésünk legyen a legérzékenyebb adatainkról, aminél nem elegendő, hogy van mentésünk, azt vissza is kell tudni állítani, amit fontos rendszeresen ellenőrizni, hiszen a nem jól készített biztonsági mentés, pont olyan mintha nem is lenne. Ráadásul egy biztonsági mentés nem csak a szándékos külső károkozástól, de a belső véletlen törlés miatt bekövetkező adatvesztéstől ellen is védelmet nyújt. 

Együttműködő partnereink

Microsoft logó
Magyar Projektmenedzsment Szövetség logó
TD SYNNEX logó
Óbudai Egyetem logó
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. logó
Modern Vállalkozésok Programja logó
Referenciáinkból

Brite-Sol Kft.

Castrum Sec Kft.

Civita Food Kft.

Csiha Elektronikai és Szoftverfejlesztő Kft.

Faguss Kft.

Foltin Globe Kft.

Ho-Ra Kft.

Ipoly Erdő Zrt.

Kiss Épületgépész Kft

Ledfak Kft.

M.L.S. Magyarország Kft.

Meló-Diák Taneszközcentrum Kft.

Metz Connect Hungary Kft.

MRC-Radiológia Kft.

Nett festékház Kft.

Optic World Kft.

Opus Metal's Kft.

Pellio & Ceva Architektor Kft.

Pharmatechszer Kft.

Plusz Építő Kft

Rehab-Észak Kft.

Sanitaria Kft.

Special Effects ltd

Steel Manufacturing Kft.

Szügy Önkormányzat

Tiger Tools Kft.

Tracon Budapest Kft.

TRXCom Kft.

...

ÜGYFÉL
0
MUNKAÁLLOMÁS
0
System 32 Microsoft Solutions Partner Modern Work tanusítvány

Segíthetünk?

Kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy illetékes szakértő, tanácsadó kollégáink választ adhassanak kérdéseidre és segítsenek az eligazodásban.