Hogyan változtassuk meg az állapotunkat Microsoft Teamsben?

Hogyan használjuk a státuszokat a Teamsben?

Amikor távmunkában dolgozunk, érdemes tudatni a munkatársainkkal, hogy jelenleg elérhetőek vagyunk-e, vagy éppen más elfoglaltságuk van.

A Microsoft Teams rendelkezik egy olyan állapot-, vagy státusz-jelzővel, amelyet rugalmasan változtathatunk attól függően, hogy az adott pillanatban szabadon a kollégák rendelkezésre állunk, vagy éppen valamely elfoglaltságunk miatt nem érdemes keresniük minket.

A státuszunk egy kis színes körként látható a profilunk mellett, amely mindig a Teams jobb felső sarkában található.

Mások státusz-jelzését a sajátunkhoz hasonlóan az illető profiljában láthatjuk, a chat üzenetek mellett.

A Microsoft Teams néhány esetben automatikusan is átállítja a állapotunkat, ha azt a körülmények indokolják. Ilyen eset például, amikor egy videóhívásban vagy meetingen vagyunk, vagy ha túl hosszú ideje mutatunk inaktivitást.
De persze lehetőség van a manuális változtatásokra is.

Ezt úgy tehetjük meg, hogy a Teams alkalmazásban a jobb felső sarokban található profilunkra kattintunk, majd kiválasztjuk a jelenlegi státuszunkat, ahol tetszés szerint módosíthatjuk azt.

Lehetőségünk van arra is, hogy a kiválasztott állapotot időzítsük, azaz megadjuk, hogy milyen hosszú ideig kívánunk az adott státuszban maradni. Ehhez a státusz beállítási lehetőségein belül a Duration opcióra kell kattintanunk.

Itt kiválaszthatjuk a kívánt státuszt és azt, hogy mennyi ideig szeretnénk, hogy a profilunk ebben az állapotban legyen.

Amikor a beállított időtartam lejár, a státuszunk automatikusan visszavált elérhetőre /”Available”/ (kivéve, ha meetingbenm vagy hívásban vagyunk, ezekben az esetekben automatikusan elfoglaltat /”Busy”/ jelez majd).

 

Profi tippek

Úgy is változtathatjuk az állapotunkat, hogy a Microsoft Teams felső részében található keresőmezőbe írjuk az alábbi lehetőségek egyikét:

/available: Sets your status to Available (az állapotunk „Elérhető”)
/busy: Sets your status to Busy (az állapotunk „Elfoglalt”)
/dnd: Sets your status to Do not disturb (az állapotunk „Ne zavarjanak”)
/brb: Sets your status to Be right back (az állapotunk „Rögtön jövök”)
/away: Sets your status to Away (az állapotunk „Távol”)
/offline: Sets your status to Appear offline (az állapotunk „Offline”)

Ha szívesen alkalmazunk billentyűkombinációkat, akkor a Ctrl+e billentyűk együttes lenyomásával rögtön a keresőmezőhöz jutunk. Így például ahhoz, hogy a státuszunk „Elfoglalt” legyen, elegendő a Ctrl+e billentyűk lenyomását követően a /busy parancsot begépelnünk, így úgy módosíthatjuk a státuszunkat, hogy fel sem kell emelnünk a kezünket a billentyűzetről.

Azonban, a keresőmezőben az időzítő funkciót nem tudjuk állítani, így ha azt szeretnénk, hogy bizonyos idő elteltével elérhető /”Available”/ állapotban legyünk, akkor elkerülhetetlen lesz az egér használata.

A különböző státuszok vagy állapotok megnevezése egészen magától értetődő, azonban érdemes néhány hasznos dologgal tisztában lennünk.


Available /Elérhető/:
(Zöld kör) ez az alapértelmezett állapot, ha be vagyunk jelentkezve a Teamsbe, és nem vagyunk hívásban, vagy meetingen. Ha lezárjuk a készüléket, vagy hosszabb időn keresztül mutatunk inaktivitást, a Teams automatikusan Away /Távol/ státuszra módosítja az állapotunkat.
Amennyiben telefonon vagy tableten használjuk a Teamst, akkor is Away /Távol/ státuszba kerülünk, ha más alkalmazás van éppen megnyitva és a Teams a háttérben fut.

Busy /Elfoglalt/: (piros kör) ez az a státusz, amire automatikusan vált a Teams, amikor hívásban vagy meetingen vagyunk, kivéve, ha az állapotunk Do not distrub /Ne zavarjanak/ (ebben az esetben Do not disturb státusz marad). Az értesítéseket Busy /Elfoglalt/ státuszban is megkapjuk.

Do not disturb /Ne zavarjanak/: (Piros kör, keresztben fehér sávval) ez a státusz megakadályozza, hogy értesítések ugorjanak fel a képernyőnkön. A Teams automatikusan sosem módosítja ezt az állapotot elérhetőre /Available/, így ezt dolgunk végeztével ne felejtsük el mi magunk megtenni.

Be right back /Rögtön jövök/: (sárga kör) jelzi, hogy ideiglenesen távol vagyunk, de hamarosan visszajövünk. Ez a státusz kinézetre megegyezik az Away /Távol/ állapottal, de ha a munkatársak az egeret a profilunk fölé irányítják, akkor ott jelzi a Teams, hogy konkrétan melyik státusz van éppen beállítva.

Appear away /Távol vagyok/: (sárga kör) azonos az Away /Távol/ és a Be right back /Rögtön jövök/ státuszokkal, azt jelzi a többiek számára, hogy aktuálisan nem a Teams van a figyelmünk fókuszában. Az üzenet értesítéseket ilyenkor is megkapjuk.


Appear Offline /Offline vagyok/:
(fehér kör, abban egy x-el) azt jelzi mások számára, hogy nem vagyunk bejelentkezve a Teamsbe. Ilyenkor is kapunk üzenet értesítéseket. Hasonlóan az Appear away státuszhoz ez az állapot is keltheti azt a benyomást, hogy éppen nem dolgozunk. Így érdemes a kollégáinkkal és vezetőinkkel konzultálni ezeknek a státuszoknak az használatáról.

TOP