Kockázatok és stratégiák a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásakor

Kockázatok és stratégiák a mesterséges intelligencia (AI) üzleti területen történő alkalmazásakor  

A mesterséges intelligencia (AI) mindent átalakít körülöttünk, attól kezdve, hogy hogyan élünk, egészen odáig, hogy hogyan dolgozunk. A mesterséges intelligenciával kapcsolatos lehetőségek végtelenek, és csak a felszínét kapargatjuk annak, amit képes megvalósítani. Ebből kifolyólag a vállalatoknak előre, még a használat előtt szükséges kialakítaniuk a mesterséges intelligencia (AI) használatának szabályozására irányuló keretrendszert, mely segíti a lehetséges kockázatok azonosítását és biztosítja, hogy megfeleljenek mind a vállalati belső, mind a külső szabályozásoknak és sztenderdeknek. 

A mesterséges intelligencia (AI) használatának új területei 

Az AI gyors növekedése új alkalmazási lehetőségeket teremtett meg, melyet már most számos iparágban használnak, az egészségügytől kezdve a pénzügyi területen át a közlekedésig.  A mesterséges intelligencia (AI) már a jelenlegi állapotában is hatékony segítséget nyújt új gyógyszerek és kezelések fejlesztésében, adatok elemzésében, csalások észlelésében és jelentősen javítja az információ áramlást. A mesterséges intelligencia (AI) azonban nem csak lehetőségeket nyújt, hanem számos kockázatot is rejt magában, melyeket mindenképpen szükséges figyelembe vennünk használatakor.  

Mesterséges intelligencia (AI) alkalmazása: irányítás, kockázat és megfelelés (Governance, Risk, and Compliance – GRC)  

A mesterséges intelligencia (AI) használata megköveteli a szervezetektől, hogy tervezett irányítási, kockázatkezelési és megfelelési (GRC) keretrendszereket hozzanak létre az AI használatával kapcsolatos kockázatok kezelésére. A GRC keretrendszerek strukturált megközelítést biztosítanak a kockázatok azonosításához, értékeléséhez és mérsékléséhez. Segítenek a szervezeteknek abban is, hogy biztosítsák a releváns törvényeknek és szabályozásoknak való megfelelést. Az AI egyedi kihívásokat jelent a GRC keretrendszerek számára, mivel ez egy kiemelkedő technológia, ami folyamatosan fejlődik. Ennek megfelelően a GRC keretrendszereknek rugalmasnak és alkalmazkodóképesnek kell lenniük, hogy lépést tudjanak tartani az AI használatának gyorsan változó területével. Kiemelt figyelmet kell fordítanunk az adatvédelemre, a biztonságra és egyéb formális illetve informális szabályozásokra, etikai megfelelősségre.  

A mesterséges intelligencia (AI) keretrendszerének kialakítása 

A keretrendszer kialakítása egy összetett és kihívásokkal teli folyamat, melynél a  szervezeteknek egyértelmű célokat kell meghatározniuk, erős kockázatkezelési keretrendszereket kell kifejleszteniük, és biztosítaniuk kell, hogy a szabályozási rendszer összhangban legyen a vonatkozó törvényekkel és szabályozásokkal. Emellett a szervezeteknek be kell vonniuk az összes releváns érdekelt felet, beleértve a munkatársakat, ügyfeleket és partnereket, hogy biztosíthassák a keretrendszer működését, melyhez elengedhetetlen a munkatársak folyamatos képzése is, hogy megértsék a mesterséges intelligencia (AI) használatának kockázatait és előnyeit. 

Összefoglalva: A mesterséges intelligencia (AI) használata számos új lehetőséget és versenyelőnyt jelenthet, mely képes gazdagítani életünket, de alkalmazásakor mindenképpen ismernünk kell milyen potenciális veszélyek rejlenek benne.  

Gyere el ingyenes webinárium sorozatunkra, melyen szó lesz a mesterséges intelligencia (AI) keretrendszerének kialakításáról  is, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és szívesen segítünk!

Forrás: Why Enhanced GRC Frameworks Are Crucial For AI Risk Management (forbes.com)

Együttműködő partnereink

Microsoft logó
Magyar Projektmenedzsment Szövetség logó
TD SYNNEX logó
Óbudai Egyetem logó
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. logó
Modern Vállalkozésok Programja logó
Referenciáinkból

Brite-Sol Kft.

Castrum Sec Kft.

Civita Food Kft.

Csiha Elektronikai és Szoftverfejlesztő Kft.

Faguss Kft.

Foltin Globe Kft.

Ho-Ra Kft.

Ipoly Erdő Zrt.

Kiss Épületgépész Kft

Ledfak Kft.

M.L.S. Magyarország Kft.

Meló-Diák Taneszközcentrum Kft.

Metz Connect Hungary Kft.

MRC-Radiológia Kft.

Nett festékház Kft.

Optic World Kft.

Opus Metal's Kft.

Pellio & Ceva Architektor Kft.

Pharmatechszer Kft.

Plusz Építő Kft

Rehab-Észak Kft.

Sanitaria Kft.

Special Effects ltd

Steel Manufacturing Kft.

Szügy Önkormányzat

Tiger Tools Kft.

Tracon Budapest Kft.

TRXCom Kft.

...

ÜGYFÉL
0
MUNKAÁLLOMÁS
0
System 32 Microsoft Solutions Partner Modern Work tanusítvány

Segíthetünk?

Kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy illetékes szakértő, tanácsadó kollégáink választ adhassanak kérdéseidre és segítsenek az eligazodásban.