Digitális megújulás

Mit érdemes tudni a Digitális Megújulás Operatív Program (DIMOP) Pluszról?

Jelenleg nagyon kevés gyakorlati információ áll rendelkezésre a DIMOP plusz programról, a kormányzati információk alapján a legfontosabb tudnivalók a következők: 

“A Digitális Megújulás Operatív Program Plusz átfogóan célozza Magyarország digitális felkészültségének javítását és versenyképességének növelését. A program átfogó megközelítéssel kíván választ adni az újonnan felmerülő globális, technológiai, biztonsági és fenntarthatósági kihívásokra, valamint összekapcsolja az összes releváns szakpolitikát, megfelelve így a digitális transzformáció korának és az adatgazdaság növekvő szerepének.”  

(forrás: dimop plusz összefoglaló gov.hu) 

A Digitális Megújulás Operatív Program Plusz átfogóan célozza Magyarország digitális felkészültségének javítását és versenyképességének növelését. A program 4 prioritás mentén tervez fejlesztéseket: 

 • az innovatív és intelligens gazdasági átalakulás támogatása, amely hozzájárul a vállalkozások innovációs tevékenységének, digitális transzformációs folyamatának felgyorsításához, a közszolgáltatások digitalizációjának folytatásához,
 • a zöld és hi-tech átállás, amely elősegíti a digitális megoldások elterjedését és az adatok felhasználásán keresztül a klímasemleges, körforgásos és reziliensebb gazdaságra való átállást,
 • a fizikai hozzáférés lehetőségeinek bővítése, amely hozzájárul a kiváló és biztonságos összeköttetés kialakításához,
 • az állampolgárok digitális kompetenciáinak fejlesztése, valamint a digitális oktatási ökoszisztéma fejlesztése, amely javítja a minőségi oktatáshoz való hozzáférést.

Kormányzati célok és tervezett ütemezés a DIMOP Plusz program kapcsán 

A pályázati előkészítés során intézményi szinten meghatározásra kerültek a prioritások és a projektek várható ütemezése, ezek alapján az egyik elsődleges célja a programnak: 

 • A vállalkozások infókommunikációs, digitalizációs fókuszú projektjeinek támogatása. Ide tartoznak a KFI projektek, illetve a Pénzügyi eszközök biztosítása, felhasználhatóságuk bővítése annak érdekében, hogy a források a legmagasabb minőségű IT fejlesztéseket támogassák. 

„A megjelenő felhívások között központi, a KKV-k számára szolgáltatásokat nyújtó támogató programok és kutatás- fejlesztési támogatások is elérhetővé válhatnak kizárólag az informatikai fejlesztések támogatására. Ezt kiegészítve további támogatott hitelkonstrukció is várható.” 

Vállalkozásként mindannyiunk számára kiemelt fontossággal bír a fenti információ. Természetesen állami intézményi, társadalmi szinten további prioritásokkal találkozunk erről bővebben a https://www.palyazat.gov.hu/ oldalon olvashatunk. 

Aktuális DIMOP Plusz projektek és korábban Támogatott Projektek

Jelenleg még nem került meghirdetésre olyan projekt, amely keretén belül a vállalkozások digitális fejlesztéshez kapcsolódó forráshoz tudnak jutni, de reméljük hamarosan.

A DIMOP Plusz forráskerete és várható pályázati összegek 

A DIMOP Plusz pályázatokra a kormányzati információk alapján előre láthatólag közel 790 MRD Ft áll majd rendelkezésre (787,74 MRD 374 ft/€ árfolyamon számolva). A fenti összeget részben hazai forrásból (20%), részben pedig Európai Uniós forrásból (80%) biztosítja a Magyar Kormány. 

Az Uniós forrást az Európai Unió hosszútávú pénzügyi terve alapján két forrásból biztosítja, ezek a források az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) és a Szociális Alap Plusz (ESZA+) bevonásával történnek, erről bővebben az alábbi oldalakon lehet olvasni: 

Mit jelent az, hogy az EU hosszú távú költségvetése? 

Az EU hosszútávú költségvetése egy 1988 óta működő intézmény, amely hosszú távon általában 5-7 éves időkeretben biztosítja az uniós célok finanszírozását.  

“A hosszú távú költségvetés vagy többéves pénzügyi keret (MFF) – az EU hosszú távú prioritásaival összhangban – a mezőgazdaságtól és a regionális politikától kezdve a kutatáson és a vállalkozáspolitikán át az űrkutatásig valamennyi szakpolitikai területen biztosítja a programok és az intézkedések finanszírozását.” 

EU 2021-2027 költségvetése azaz, az MFF és a Next Generation EU (NGEU) 

A legfontosabb és talán mindenki számára a legérdekesebb információ az a költségvetés összege, mely 2,02 billió EUR. Ennek értelmében: 

 • 216 milliárd EUR a többéves pénzügyi keret alapján (folyó árakon)
 • 807 milliárd EUR a rendkívüli helyreállítási eszköz, a Next Generation EU keretében (folyó árakon) 

A Tanács 2020. december 17-én – az Európai Parlament egyetértését követően – elfogadta az EU 2021–2027-re szóló hosszú távú költségvetésének megállapításáról szóló rendeletet.

Az MFF a következő fő kiadási területekre terjed ki (folyó árakon): 

 • egységes piac, innováció és digitális gazdaság: 151,3 milliárd EUR 
 • kohézió, reziliencia és értékek: 429,4 milliárd EUR 
 • természeti erőforrások és környezetvédelem: 401 milliárd EUR 
 • migráció és határigazgatás: 26,2 milliárd EUR 
 • biztonság és védelem: 14,9 milliárd EUR
 • szomszédság és a világ: 110,6 milliárd EUR 
 • európai közigazgatás: 82,5 milliárd EUR  

Digitális Európa (2021-2027) Dimop Plusz

A ‘21-27-es költségvetés fókuszában a egységes piac, innováció és digitális gazdaság található 151,3 milliárd EUR költségvetési összeggel. 
A téma fontosságát jelzi, hogy Digitális Európa néven saját program indul, amely elősegíti a kulcsfontosságú digitális technológiák elterjedését. Ilyen technológiák lehetnek a kiberbiztonsági eszközök vagy a mesterséges intelligencia alapú alkalmazások egyaránt.


Felhasznált források:
https://www.palyazat.gov.hu/tamogatott_projektkereso 
 
https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/eu-long-term-budget/#mff )
https://www.consilium.europa.eu/hu/policies/eu-long-term-budget/
https://www.palyazat.gov.hu/eurpai-regionlis-fejlesztsi-alap-erfa
https://www.palyazat.gov.hu/eurpai-szocilis-alap-plusz-esza-

 

 

 

 

Együttműködő partnereink

Microsoft logó
Magyar Projektmenedzsment Szövetség logó
TD SYNNEX logó
Óbudai Egyetem logó
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. logó
Modern Vállalkozésok Programja logó
Referenciáinkból

Brite-Sol Kft.

Castrum Sec Kft.

Civita Food Kft.

Csiha Elektronikai és Szoftverfejlesztő Kft.

Faguss Kft.

Foltin Globe Kft.

Ho-Ra Kft.

Ipoly Erdő Zrt.

Kiss Épületgépész Kft

Ledfak Kft.

M.L.S. Magyarország Kft.

Meló-Diák Taneszközcentrum Kft.

Metz Connect Hungary Kft.

MRC-Radiológia Kft.

Nett festékház Kft.

Optic World Kft.

Opus Metal's Kft.

Pellio & Ceva Architektor Kft.

Pharmatechszer Kft.

Plusz Építő Kft

Rehab-Észak Kft.

Sanitaria Kft.

Special Effects ltd

Steel Manufacturing Kft.

Szügy Önkormányzat

Tiger Tools Kft.

Tracon Budapest Kft.

TRXCom Kft.

...

ÜGYFÉL
0
MUNKAÁLLOMÁS
0
System 32 Microsoft Solutions Partner Modern Work tanusítvány

Segíthetünk?

Kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy illetékes szakértő, tanácsadó kollégáink választ adhassanak kérdéseidre és segítsenek az eligazodásban.