NIS2 megfelelés

Mit jelent cégem számára a NIS2 megfelelés? 

Legfontosabb tudnivalók a NIS2-ről

A NIS2 (Network and Information Systems) az Európai Unió eddigi legátfogóbb kiberbiztonsági irányelve. Célja, hogy növelje a stratégiailag fontos szervezetek kiberbiztonságát és ellenálló képességét az EU-ban. Az irányelv 2023. január 16-án lépett hatályba, és felváltotta a korábbi NIS irányelvet (2016/1148/EK irányelv).

Kire vonatkozik, hatály és terület

Az irányelv 15 szektort ölel fel, úgy mint az energia, egészségügy, közlekedés, pénzügy, vízellátás, digitális infrastruktúra, közigazgatás, digitális szolgáltatók, postai szolgáltatások, hulladékgazdálkodás, űr, élelmiszeripar, gyártás, vegyipar és kutatás.  Az irányelv érint minden közepes vagy nagy méretű szervezetet, valamint a kritikus infrastruktúrának tekintett, illetve köz- és kormányzati szolgáltatásokat ellátó szervezetet. 

Legfontosabb követelményei

Az irányelv szigorú követelményeket ír elő a kockázatkezelés és az incidensek jelentésére vonatkozóan. Elvárja a vezetőségtől, hogy végezzen kiberbiztonsági kockázatelemzést, hajtson végre technikai és szervezeti biztonsági intézkedéseket, megfelelően kezelje a kockázatokat, és támogassa munkavállalóit képzésekkel és egyéb programokkal.

Mit kell tennem, hogy a cégem megfeleljen a NIS2 előírásoknak? 

A NIS2 irányelvnek való megfelelés egy hosszú távú folyamat, amely aktív menedzsmentet, rendszeres felülvizsgálatot és a kiberbiztonsági környezet változásaihoz való alkalmazkodást igényel: 

  • Kockázatértékelés: Az első lépés a kiberbiztonsági kockázatok felmérése és értékelése. Ez magába foglalja a potenciális biztonsági réseket, fenyegetéseket és a vállalat sebezhetőségeinek azonosítását és rangsorolását.
  • Biztonsági intézkedések: Implementálni kell a megfelelő technikai és szervezeti biztonsági intézkedéseket a lokális és felhős informatikai eszközök környezetébe. Ez magába foglalja többek között a hozzáférés-kezelést, adatvédelmet, titkosítást és a rendszer biztonságot. 
  • Incidenskezelési tervek: Hatékony incidenskezelési és választerveket kell kidolgozni, beleértve a vészhelyzeti eljárásokat és a gyors reagálást. 
  • Jelentési kötelezettségek: Fel kell készülni az incidensek időben történő jelentésére a hatóságok felé, összhangban a NIS2 irányelv követelményeivel. 
  • Folyamatos monitoring és felülvizsgálat: Folyamatos biztonsági monitoringot és rendszeres felülvizsgálatot kell alkalmazni a biztonsági rendszerek és protokollok hatékonyságának értékelésére.
  • Képzés és tudatosság növelése: Fontos a képzések és tájékoztatások biztosítása a dolgozók számára a kiberbiztonságról és a biztonsági protokollok betartásáról. 
  • Együttműködés és információcsere: Hasznos részt venni információcsere programokban és együttműködni más szervezetekkel, beleértve a hatóságokat és iparági partnereket a kiberbiztonsági fenyegetésekkel kapcsolatos információk megosztása érdekében. 
  • Megfelelőségi auditálás: Szükséges rendszeres megfelelőségi auditokat tartani, hogy az irányelveknek való folyamatos megfelelés biztosítva legyen.
  • Szabályozási és jogi megfelelés: Folyamatosan szem előtt kell tartani a nemzeti és nemzetközi szabályozási követelményeket, hogy időben tudjunk alkalmazkodni azokhoz. 
  • Szabványok és keretrendszerek alkalmazása: Érdemes mérlegelni olyan szabványok és keretrendszerek alkalmazását, mint az ISO 27001 vagy a NIST Cybersecurity Framework, amelyek segíthetnek a NIS2 követelményeinek teljesítésében. 

Milyen költségei vannak a NIS2 megfelelésnek? 

Az attól függ… jön a semmitmondó válasz, de sajnos valóban nem könnyű ezt megválaszolni. 

A tapasztalataink szerint a megfelelés két fontos költségtételt jelent a szervezetek számára. Egyrészt működés (folyamat, szabályozás), szervezet fejlesztési feladatokat kell megvalósítani, másrészről pedig informatikai fejlesztésre lesz szükség. Meg kell vizsgálni az adott céget információ technológiai szempontból, megvan-e minden szükséges feltétel, illetve milyen beruházásokat kell tenni annak érdekében, hogy költséghatékonyan tudjon működni az új feltételrendszer mellett.  

Meg kell vizsgálni a meglévő lokális infrastruktúra (szerverek, lokális hálózati eszközök, szervertermek, szoftverek) megfelelőségét, illetve tovább fejleszthetőségét, valamint a felhős infrastruktúra kiépítésének lehetőségét.

Gyere el ingyenes webinárium sorozatunkra, melyen első kézből hallhatod olyan cégvezetők tapasztalatait, akik a közelmúltban vettek részt ISO és NIS2 szabályozás kialakításában, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot és szívesen segítünk!

Együttműködő partnereink

Microsoft logó
Magyar Projektmenedzsment Szövetség logó
TD SYNNEX logó
Óbudai Egyetem logó
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. logó
Modern Vállalkozésok Programja logó
Referenciáinkból

Brite-Sol Kft.

Castrum Sec Kft.

Civita Food Kft.

Csiha Elektronikai és Szoftverfejlesztő Kft.

Faguss Kft.

Foltin Globe Kft.

Ho-Ra Kft.

Ipoly Erdő Zrt.

Kiss Épületgépész Kft

Ledfak Kft.

M.L.S. Magyarország Kft.

Meló-Diák Taneszközcentrum Kft.

Metz Connect Hungary Kft.

MRC-Radiológia Kft.

Nett festékház Kft.

Optic World Kft.

Opus Metal's Kft.

Pellio & Ceva Architektor Kft.

Pharmatechszer Kft.

Plusz Építő Kft

Rehab-Észak Kft.

Sanitaria Kft.

Special Effects ltd

Steel Manufacturing Kft.

Szügy Önkormányzat

Tiger Tools Kft.

Tracon Budapest Kft.

TRXCom Kft.

...

ÜGYFÉL
0
MUNKAÁLLOMÁS
0
System 32 Microsoft Solutions Partner Modern Work tanusítvány

Segíthetünk?

Kérjük vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy illetékes szakértő, tanácsadó kollégáink választ adhassanak kérdéseidre és segítsenek az eligazodásban.